Нас вже
52 008
лічильник в режимі
реального часу
Небезпечна шаурма: як вирішити це питання?

Небезпечна шаурма: як вирішити це питання?

Ми вже неодноразово привертали увагу до проблеми незаконних кіосків і якості продукції в них. Але і зараз промовчати просто не можна -- в Києві розгорілося чергове серйозне отруєння такою продукцією. За три дні кількість жертв кишкової інфекції через неякісну шаурму зросла з 7 до 33 осіб (21 з них -- госпіталізовані). На даний момент, поліція відкрила кримінальне провадження, Укрпродпотребслужба проводить перевірки -- однак постраждалим це не допоможе скоріше вилікуватися. Питання -- чому ніхто не контролює якість продукції? А перевірки відбуваються тільки тоді, коли кількість отруєних зростає буквально в геометричній прогресії?

Відразу згадується серпень минулого року. Тоді столична молодь теж, бажаючи перекусити на ходу і не відриваючись від справ, отруїлася шаурмою з кіосків. Жертв було 60 людей! Гостра кишкова інфекція стала найнебезпечнішим «бонусом» до покупки. І хвиля перевірок, точно так, як зараз, була проведена, щоб створити видимість бурхливої ​​діяльності. Пізніше все затихло, власники кіосків продовжили свою діяльність -- і ось, через рік, історія повторюється! А Укрпродпотребслужба йде за старим планом -- показні перевірки і експертизи, однак, невже люди неодмінно повинні постраждати, щоб держ- і правоохоронні органи почали працювати?

Найобурливіше, що, навіть якщо «ризикові» кіоски і закриють, через якийсь час вони з'являться в інших місцях. Адже корупція дозволяє їм продовжувати існувати і гробити здоров'я людей! «Схеми налагоджені» і, щоб зруйнувати їх, потрібна серйозна робота.

Здається, кіоски з токсичною шаурмою досі є «неминучим злом» -- здолати його, судячи з усього, не може (або не хоче)мер Києва Кличко, що любить попіаритися на скляних мостах  Але ж влада просто-таки зобов'язана контролювати торгові точки з підвищеним для людей ризиком! Для цього необхідно скласти онлайн-реєстр всіх кіосків з шаурмою, як складник загального реєстру МАФів, потрібно впровадити функцію відгуків про них. Також важливо проводити періодичні планові (а не авральні через НП!) перевірки, і тих, хто їх не пройшов, позбавляти ліцензії. А для кіосків, які торгують шаурмою, необхідно розробити окремі вимоги -- до дизайну, гігієнічних і санітарних норм. І ці норми повинна жорстко контролювати Укрпродпотребслужба. Що отримаємо в результаті? Невеликі торгові «точки» з фаст-фудом, які годують жителів смачною і якісною їжею та прикрашають собою місто. За аналогією з кіосками, які продають бутерброди з оселедцем, які вже давно стали однією з туристичних «фішок» Амстердама.

З повагою, Експертна Рада УЗСП

Далі пропонуємо ознайомитися з матеріалом ЗМІ:

«Госпродпотребслужба початку перевірки кіосків з шаурмою в Києві після масового отруєння студентів

Станом на 3 вересня кількість зареєстрованих випадків захворювання на гостру кишкову інфекцію, пов'язаних з вживанням в їжу шаурми, зросла з 7 до 15. У зв'язку з цим Госпродпотребслужба спільно з правоохоронцями почали перевірку кіосків з продажу шаурми на території столиці. У свою чергу, Солом'янська райдержадміністрація (РДА) звернулася до Департаменту міського благоустрою Київської міськдержадміністрації (КМДА) з проханням про термінове демонтажі кіоску на вулиці Борщагівській, 128, де раніше отруїлася шаурмою група студентів.

Про це KV стало відомо з повідомлення прес-служби ГУ Госпродпотребслужби в Києві.

Станом на 3 вересня в Києві зареєстровано захворювання на гостру кишкову інфекцію, ймовірно пов'язане з вживанням в їжу шаурми, придбаної в малих архітектурних формах з виготовлення та реалізації шаурми на території столиці.

02.09.2019 - 03.09.2019 посадовими особами Головного управління Госпродпотребслужби в Києві проведено позаплановий захід (інспектування) суб'єкта господарювання, який здійснює господарську діяльність в МАФі за адресою: м Київ, вул. Борщагівська, 128, за результатами якого встановлено численні порушення Закону України "Про основні засади та вимоги до безпеки і якості харчових продуктів", а саме:

торгова точка не міститься в чистоті і в належному стані;

захист від різних ризиків забруднення, зокрема від шкідників і гризунів, не забезпечена;

торгова точка не обладнана засобами для підтримки належної особистої гігієни;

поверхні (включаючи поверхню обладнання), що контактують з харчовими продуктами, знаходяться в пошкодженому стані, що унеможливлює їх чистку та дезінфекцію;

торгова точка не забезпечена гарячою і / або холодною питною водою;

відсутні належні кошти для гігієнічного зберігання небезпечних і / або неїстівних речовин і відходів (рідких або твердих), а також засоби для їх зберігання і подальшого поводження і / або відповідний договір по їх утилізації (знищення);

відсутні належні кошти для підтримки температури, необхідної для зберігання харчових продуктів, і її контролю;

порушуються умови зберігання харчових продуктів, що не дозволяє максимально забезпечить ь зниження ризику їх забруднення;

відсутні відомості, що на потужність допущений персонал, який не має протипоказань щодо поводження з харчовими продуктами і який пройшов у цього оператора ринку навчання з питань гігієни персоналу і гігієнічним вимогам до обігу харчових продуктів.


В ході здійснення позапланового заходу (інспектування) відібрано 5 зразків харчових продуктів, 20 змивів з об'єктів навколишнього середовища, 1 працівник бактеріологічно обстежено на наявність ентеропатогенної кишкової мікрофлори. Лабораторні дослідження тривають.

За результатами проведеного позапланового заходу (інспектування) прийнято рішення про тимчасове припинення виробництва та / або обігу харчових продуктів суб'єктом господарювання, який здійснює господарську діяльність в наметі за вищевказаною адресою.

В рамках досудового розслідування дані відомості 2 вересня 2019 року внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань під №12019100090008763. Відзначається, що в зв'язку зі збільшенням кількості випадків захворювання на гостру кишкову інфекцію, пов'язаної з вживанням в їжу шаурми, з метою недопущення поширення інфекційних хвороб на території міста, створені робочі групи у складі фахівців ГУ Госпродпотребслужби в Києві, ГУ Нацполіціі в Києві і Київської міської лабораторного центру МОЗ з проведення збору інформації про суб'єктів господарювання, які продають шаурму в МАФах на території Києва.

У свою чергу, Солом'янська РДА, яка вкрай стурбована випадками масового отруєння, ймовірно пов'язаними з вживанням шаурми, придбаної на розі вулиць Борщагівської і Польової, звернулася до Департаменту міського благоустрою з проханням посприяти в демонтажу кіоску. Відзначається, що в Солом'янській РДА відсутня інформація про законність розміщення даного тимчасової споруди. З цього приводу в травні і липні 2019 року районна адміністрація також зверталася до Департаменту промисловості та розвитку підприємництва з проханням про знесення тимчасової споруди.

Крім того, за дорученням виконуючого обов'язки голови райдержадміністрації направлено звернення до Солом'янського управління поліції і ГУ Госпродпотребслужби в Києві з проханням про проведення перевірок не тільки зазначеного МАФу, а й інших тимчасових споруд, які здійснюють продаж продуктів швидкого харчування в районі. Як повідомляла KV, співробітники Нацполіціі Києва ввечері, 2 вересня, опечатали п'ять кіосків з продажу шаурми на вул. Борщагівській. Всі, хто отруївся студенти в даний час знаходяться в лікувальних установах »http://kievvlast.com.ua

Лого